Nezavisno mišljenje eksperta

Dr. Dragan Ivanov - internista

"Hoćete li da kvalitetno i dugo živite, da budete vitalni i zdravi? Ako to želite onda morate imati dobru krv i dobru cirkulaciju, jer kvalitetna krv i dobra cirkulacija omogućavaju život telu. Život i rad svake ćelije organa zavisi od kiseonika, odnosno dopremanja kiseonika i hranjivih materija. Upravo dobrom cirkulacijom krvi obezbeđuje se dotok kiseonika i hrane svakoj ćeliji sa jedne strane i istovremeno odnošenje ugljen dioksida i štetnih produkata metabolizma iz našeg organizma.

Dakle, šta je to što nama treba za dobro zdravlje i kvalitetan život?

Dobra cirkulacija – to je ono što treba našem organizmu.

Koji su to faktori dobre cirkulacije?

Pre svega zdravo srce, koje snažno pumpa krv i kvalitetni krvni sudovi, kako arterije, tako i vene, jer kroz njih krv treba da teče. Posebno mesto u dobroj cirkulaciji ima venski sistem donjih ekstremiteta.
Zbog čega?

Zato što ovaj sistem, venski sistem donjih ekstremiteta, treba da prebaci krv iz donjih delova tela do grudnog koša nasuprot zemljinoj teži. Da bi se to ostvarilo, potrebno nam je kvalitetno i dobro, takozvano "drugo srce".

Šta predstavlja to "drugo srce" i gde se ono nalazi?

Nalazi se u donjim ekstremitetima, a predstavlja, odnosno sačinjava ga venski sistem donjih ekstremiteta sa svojim elastičnim zidovima i zaliscima sa jedne strane i sa druge strane "drugo srce" koje pumpa krv iz donjih ekstremiteta, sačinjavaju mišići koji se nalaze u nogama, koji svojim tonusom i aktivnošću potiskuju krv iz nogu ka grudnom košu, savladavajući pri tom silu zemljine teže.

Koji su to najčešći uzroci loše cirkulacije donjih ekstremiteta?

Pre svega starenje organizma i savremeni, pogrešan stil života, kao što je dugo stajanje, dugo sedenje i to sedenje u nepravilnom položaju sa savijenim i prekrštenim nogama, odsustvo fizičke aktivnosti, pogrešna, neodgovarajuća ishrana. Sve to zajedno dovodi do gubitka elastičnosti vena i propadanja zalistaka na venama. Posledica je usporena cirkulacija krvi u nogama i loša i nekvalitetna cirkulacija u celom našem organizmu. I neke bolesti takođe dovode do smetnje u cirkulaciji donjih ekstremiteta, pre svega artritis, neuropatije, multiplex skleroza, šećerna bolest, bolesti srca i krvnih sudova, visok ili jako nizak krvni pritisak, proširene vene donjih ekstremiteta, gojaznost, pa i trudnoća. Loša cirkulacija u donjim ekstremitetima, odnosno kroz čitav venski sistem ima svoje neželjene posledice. To su hladne noge i hladna stopala, šake takođe, zatim bolovi i grčevi u mišićima nogu, posebno u toku hodanja, bržeg ili dužeg hoda, brzo zamaranje pri hodu, tromost u nogama i osećaj kao da su "noge od olova", zatim oticanje nogu i stopala, limfedem, ulcus cruris, koji podrazumeva pucanje kože, pojave otvorenih rana na potkolenicama i infekciju potkožnog tkiva potkolenica, zatim upala vena i formiranje tromba, tzv. tromboflembitis i kao najopasnija komplikacija tromboflembitisa i flebotromboze jeste "otkačinjanje" tromba, koji putem krvne struje dospeva do pluća i izaziva plućnu emboliju koja može da ima smrtni ishod.

Šta mi treba da činimo sa svoje strane da bismo poboljšali celokupnu cirkulaciju, posebno cirkulaciju u donjim ekstremitetima?

Treba da promenimo životni stil, pre svega ishranu, da unosimo hranu bez životinskih masnoća bogatu voćem, svežim povrćem, salatama, zatim žitaricama, da povećamo našu fizičku aktivnost, odnosno da pojačamo tonus mišića, pojačanom stimulacijom i aktivnošću mišića i stopala i listova donjih ekstremiteta.

Za kraj, ne zaboravimo da će nam se trud koji budemo uložili u poboljšanje celokupne cirkulacije, posebno cirkulacije donjih ekstremiteta , sigurno isplatiti, jer ceo organizam će imati mnogo više kiseonika i hranjivih materija, toksini će se mnogo brže izbaciti iz našeg organizma, a mi ćemo biti pokretljiviji, sa mnogo više snage i mladalačkog poleta. "